Ansır Mağaraları Tüm Tarihi İle Ortaya Çıkacak

Ansır Mağaraları Tüm Tarihi İle Ortaya Çıkacak Haberler

Ansır Mağaraları; Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Fırat Üniversitesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Levent İskenderoğlu incelemelerde bulundular.

Yazıhan Belediyesi ve Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ansır Mağaralarında yürütülen tarihin ortaya çıkarılması çalışmaları kapsamında, ansır mağaralarının günümüze ulaşan bölümünün ihya edileceğini, ansır mağaralarının ortaya çıkarılarak en kısa zamanda halkın hizmetine sunulacağını belirtti.

Başkan Öztürk, “Çünkü burada Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Anadolu tarihi yatıyor. Çok dikkatli çalışmalar yapmak gerekiyor. Yerleşim yeri olarak Ansır Mağaraları milattan öncesine kadar giden bir tarihe sahip. Yaptığımız gezilerde  bir takım bulgulara da rastlıyoruz. İl kültür ve Turizm müdürlüğümüz ile birlikte bunları da muhafaza altına alacağız. Ansır Mağaralarında çıkan tarihi eserler, milattan önceye rastlayan dokular ileride sergilenecek” dedi. “Bunu gün yüzüne çıkararak , burada yenileme ve koruma çalışması ile İnşallah birkaç yıl içinde ansır mağaraları bir arkeolojik park olarak; Fethiye Abdulselam camisiyle, han kalıntısıyla, kaya mezarı kalıntısıyla sadece Malatyalıların, Türkiye insanının değil, meraklılarının, uluslararası camianın, arkeoloji çevrelerinin ve dünya insanlarının da hizmetine açılmış olacak” dedi.

Ansır mağaralarında restorasyon, yenileme ve tarihin ortaya çıkarılması çalışması yürütüldüğünü belirterek, günümüze ulaşan bölümünün korunması ve kaya mezarlarının ortaya çıkarılarak halkın hizmetine açılmasını amaçladıklarını söyledi. Bunun uzun soluklu bir çalışma olduğunu dile getiren Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Levent İskenderoğlu da, tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, Ansır Mağaralarının tekrar tüm tarihi ile ortaya çıkarılacağını dile getirdi. Ansır Mağaralarında yapılan çalışmalar nedeniyle Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk'e teşekkür etti. Bu tarihi alan koruma altına alınacak. Alandaki diğer çalışmalarla bütünlüğü sağlanarak Ansır mağaralarının tamamı arkeolojik park alanı olarak halkın hizmetine açılacak.dedi.

Prof. Dr. İsmail Aytaç  '' Yapılan kısa vadeli çalışmada alan gezisinde bulunan küp parçaları bu bölgede Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Anadolu tarihinin buluntularına rastlanmıştır.  Bu bulgular ve kaya mezarlarının bu bölgeyi turizm açısından cazip hale getirilebileceği kanısına varılmıştır. Ancak sağlıklı bir fizibilite çalışması gerekmektedir. Bu bölgede yapılacak daha detaylı bir arkeolojik çalışma ile ortaya çıkabilecek sonuçlar burada bulunan mağaraların beraberinde, Malatya'nın turizmden elde edeceği gelir artırılabilir.'' dedi.